Sarajevo Unlimited Makeathon

Blog /

Sarajevo Unlimited Makeathon

Sarajevo Unlimited je prvi regionalni forum inovacija, poduzetništva i tehnologije, nastao kao rezultat aktivnosti prvih godinu dana rada poduzetničkog, inovacijskog i edukacionog centra Networks u Sarajevu. Jedna od ideja vodilja platforme jeste ta da generacije koje dolaze ostanu u svojoj zemlji i stvaraju na sopstvenom terenu, a ne samo da bivaju pasivni korisnici tehnologije i posmatrači procesa digitalizacije, već aktivni graditelji poduzetničkog duha i novog snažnijeg tkiva naše ekonomije. Događaj se održavao od 30. novembra do 1. decembra 2021. godine u Hotelu Hills, Sarajevo.


Osim superzanimljivih panela, prezentacija rada uspješnih kompanija i dijeljenja znanja i iskustva uspješnih osoba iz poduzetničkog svijeta, posjetitelji su mogli prisustvovati i dvodnevnom Makeathonu sa izazovom za idejno rješenje i izradu 'Dodatka (proizvoda) za slijepe i/ili gluhe osobe sa ciljem olakšanog korištenja bilo kojeg oblika masovnog prijevoza'. Makeathon se održao u organizaciji 3D Republike, FabLab-a Sarajevo, Protodevs -a, profesora Mašinskog fakulteta UNSA dr. Adisa Muminovića, Adi Pax Pandzica i Maker Hub -a MEF. Poziv za Makeathon je bio otvoren za sve zainteresirane, bez obzira odakle da dolaze. Sama ideja Makeathon-a jeste da mlade osobe, radeći u timu, svoju ideju realiziraju u fizički prototip u ograničenom vremenskom periodu (24h). Ono što im pomaže u realizaciji ideje jesu obezbijeđeni različiti 3D printeri, ali i vrhunski mentori iz industrijske i akademske zajednice. 

Makeathon je ovaj put okupio ambiciozne studente, inženjere, dizajnere i programere koji su za kratko vrijeme kreirali i prezentirali zanimljive i inovativne prototipove. Timovi su se takmičili za prva tri mjesta gdje su predviđene nagrade bile u iznosu od 3.000 KM, 1.000 KM i 500 KM, kao i podrška u vidu mentorstva. Tim koji je od strane žirija bio izabran kao najperspektivniji od ukupno osam prijavljenih timova, bio je tim naših mejkera kojeg su činili Mirza Muharemović, Dino Hasimbegović, Salih Imamović i Aid Tabak, pod nazivom „Sigma Echo“ sa rješenjem izazova koje je uključivalo finansijski pristupačan uređaj za pomoć pri pronalasku prtljaga za osobe sa oštećenjem vida kroz prenošenje personaliziranih audio signala.

IMG-292afdc5bb61e5e71e690b90b38006b0-V.jpg 54.2 KB
 „Cijelo ovo takmičenje bilo je prekrasno iskustvo i prilika da naučimo kako realizirati našu inovaciju,“ Aid Tabak.

Čestitamo našim mejkerima i želimo puno uspjeha u nastavku razvoja proizvoda!


IMG-317b7b8c7e52a6b468b8877e93d89eba-V.jpg 239 KB


WORDS

Edin Skaljic
November 27, 2021

Categories


Related stories


Latest stories