FAQ

FAQ

O platformi

Kako da koristim Maker?

Možete pretraživati ili prelistavati proizvodne procese, materijale, mašine ili opremu koja vam je potrebna. To vam može koristiti za bilo šta što trenutno pravite. Za više detalja kako koristiti pretragu pogledati ovdje.

Kada pronađete mejkera koji vam odgovara, možete ga direktno kontaktirati i započeti s radom.

Kako vam može koristiti?

Pronalaženje mejkera, proizvođača ili radionica u vašoj blizini može zahtijevati dosta truda, vremena i živaca. Mnogi su locirani unutar industrijskih zona i teško ih je pronaći putem Google pretrage.

Mi smo umjesto vas istražili i dokumentirali manufakture i mejkere, tako da možete pristupiti i istražiti procese, materijale, mašine i ljude koji su vam potrebni za izradu, proizvodnju ili popravku.

Predstavljanje lokalne manufakture i stvaralaštva podržava lokalnu ekonomiju i zajednicu, i potiče lokalno povezivanje i saradnju.

Prodajemo li proizvode lokalnih dizajnera, mejkera i umjetnika?

Ne, ne prodajemo. Maker je isključivo fokusiran na rješavanje praktičnih pitanja u vezi sa procesima stvaralaštva.

Šta ako nisam siguran koji proces, materijal ili mašinu tražim?

Prvo pogledajte naše instrukcije. Također većinu stavki možete preskočiti pa naknadno izvršiti update profila.

Zahtjevi

Imam odličnu ideju za proizvod! Možete li mi dati savjet za dizajn ili izradu?

Maker nije konsultant za dizajn.

Za tu vrstu savjeta molimo kontaktirajte indivudalne mejkere. Potražite vama najbliži klaster i javite se direktno.

Može li me Maker lično upoznati sa mejkerom?

Molimo kontaktirajte svoj regionalni Maker da pitate da li su voljni ponuditi lično upoznavanje između korisnika i navedenih mejkera.

Ja sam student / istraživač / umjetnička organizacija / biznis i zanima me rad Makera za moj studentski rad ili projekat. Možemo li se naći da saznamo više o ovom radu?

Želimo podijeliti što više znanja koje smo prikupili. Zbog velikog broja ovih zahtjeva ne možemo izaći u susret svakom pojedincu. Učinit ćemo sve što možemo da odgovorimo na vaše upite, a molimo vas da prvo pregledate informacije koje su dostupne na našoj web stranici.

Hoće li Maker sponzorirati proizvodnju mog proizvoda?

Ne. Maker ne sponzorira izradu prototipova, proizvoda ili umjetničkih djela.

Želio bih da Maker objavi ili promovira moj biznis. Šta mi možete ponuditi?

Maker nije platforma za reklamiranje. Možemo poboljšati vidljivost vašeg poslovanja ako ispunjavate kriterije uvrštavanja (pogledajte da li zadovoljavate uslove i, ovisno o relevantnosti, možete biti spomenuti u našem blogu.

Kako da objavim svoj biznis, klub, udruženje, radionicu ili makerspace na Maker-u?

Pogledajte da li zadovoljavate uslove i registrujte se, pa dodajte svoj makerspace kroz jednostavnu formu. Nakon verifikacije, dodatni medijski sadržaji i opisi će postati dostupni.

Zašto smo besplatni

Maker je besplatan za korištenje i ne naplaćujemo naknade mejkerim da bi ovdje bili izlistani.

Bazu mejkera predstavljamo besplatno jer je to najdemokratskiji način da ovu platformu učinimo dostupnom svima te da se na popisu nađu mejkeri koji to zaslužuju po svojim vještinima i kvalitetu, a ne po nekom drugom kriteriju ili plaćenom oglasu.

Općenito

Maker služi kao javna platforma za sve mejkere s misijom da lokalnu manufakturu učine pristupačnijom. Prijavljivanjem što većeg broja mejkera, platforma automatski klasteriše na više nivoa: po geografskoj lokacij, po opremi, mašinama i/ili materijalu, po proizvodnim procesima, i/ili gotovim proizvodima.

Platforma omogućava pojedincima i kompanijama da pronađu i direktno stupe u kontakt sa mejkerima, radionicama, manufakturama i proizvođačima.

Za koga je Maker?

Maker je stvoren za fizička lica (profesionalce), klubove ili udruženja, ali i obrtnike, startup kompanije i inovativne firme koje rade na pojedinačnim narudžbama i malim proizvodnim serijama.
Želimo da Maker koriste svi.

Odakle ideja za Maker?

Maker kultura počinje ‘90tih, ali zvanični uspon kreće nakon 2005. sa demokratizacijom STEM-a, open source hardware-a i digitalne fabrikacije. Prvi Maker Faire je održan 2006. u Kaliforniji.

Zašto je Maker važan?

Proizvodnja, manufakture, mejkeri i radionice postoje svuda oko nas. Želimo vam pokazati gdje su ti ljudi, koje su njihove vještine, znanje i sposobnosti i, što je najvažnije, kako je lako raditi s njima da bismo olakšali stvaranje na održiviji način i lokalno, te podržali mala preduzeća i ekonomiju.

Postoje razni nivoi radionica ili makerspace

Dio naše misije je i da utičemo na procese stvaranja i inovacije kao i približivanja tehnike i STEM-a generalnoj populaciji. Promjene u načinu stvaranja proizvoda, u prošlosti nešto što je bilo moguće samo u fabrikama, do transformacije proizvodnje na lokalni nivo tj. “stvaranje bilo gdje i kada”, predstavlja globalnu promjenu i utiče pozitivno na lokalnu ekonomiju.

Jedna od naših ideja je i da napravimo vertikalnu klasifikaciju cenatra lokalne inovacije:

  1. Mejkeri – individue sa usko specijaliziranim radionicama
  2. Makerspaces – radionice s pristupom inovativnim tehnikama
  3. FabLab – napredne laboratorije s fokusom na Industry 4.0 i 5.0
  4. Tehnološki park
  5. Inovacijski centar
Ne razumijem neke od pojmova koji se koriste

Napravili smo indeks tehničkih pojmova i fraza koje koristimo. Pogledajte Maker Rječnik pojmova.

Slobodne informacije

Maker.ba politika pristupa

Pristup Maker-u je besplatan jer vjerujemo da informacije koje prikupljamo trebaju biti dostupne svima.

Press i mediji

Kontaktirajte nas za objave za medije, foto galerije, logo i dr. putem e-maila: [email protected]