Trening 'Organizacija festivala Maker Faire''

Blog / Trening /

Trening 'Organizacija festivala Maker Faire''


Najveći porodični festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva u svijetu - Maker Faire predstavlja okupljanje zaljubljenika u tehnologiju svih godišta i vještina, kao što su majstori, hobisti, pripadnici znanstvene zajednice, inženjeri, znanstveni klubovi, umjetnici, studenti i komercijalni izlagači. 
MakerFaire3.png 358 KB


Cilj Maker Faire-a je interaktivna edukacija i zabava, informiranje javnosti, prezentacija zanimljivih projekata, kao i povezivanje zajednice makera sa akademijom i industrijom, te jedinstvena prilika za uključivanje javnosti u praktične eksperimente.

MakerFaire.png 316 KB


Maker Faire je nastao 2006. godine na području San Francisca kao projekt urednika Make:magazine-a. Od tada je prerasla u značajnu svjetsku mrežu kako vodećih tako i nezavisnih događaja. Predstavnici češke organizacije Make More, koja sistemski već duži niz godina podržava Maker pokret u Češkoj Republici, održali su trening na temu 'Organizacija festivala Maker Faire' 23.11. za partnerske organizacije u projektu 'Maker Movement Establishing in BiH and Strengthening in the Visegrad Region, 2021. – 2022’ podržanom od strane Višegrad Fondacije.

MakerFaire2.png 446 KB

Obzirom da je FabLab BiH u procesu strateškog planiranja organizacije prvog Maker Faire-a u BiH ovaj trening je bio od iznimne važnosti za kvalitetnu pripremu događaja. 'Organizacija Maker Faire festivala nije nimalo lagan proces ali zasigurno vrijedi uloženog truda.' Vojtěch Kolařík, program manager Make More.



Latest stories